Köksträdgård i krukor

När man har en liten trädgård som jag men ändå drömmer om en köksträdgård men kryddor och olika grönsaker, då får man odla i kruka!

Det är lite olika år från år vad jag känner för att odla på min uteplats. Förra året var det bara blommor, helst doftande. Men i år är det ätbart som gäller.
I en av krukorna odlar jag potatis. Jag la lite jord i botten på krukan, sen potatisen och sen lite mer jord. Allt eftersom potatisen växte fyllde jag på med mer jord. Nu är krukan full och jag bara väntar på att få skörda egen potatis.I en annan kruka odlar jag trädgårdsportlak, dock har det tyvärr varit för kallt för den. Jag hoppas ändå att den ska komma sig. I bakgrunden står min lilla pärltomat `Ministar´som också tyckt att det varit för kallt. Jag har en vision av hur min ipomea i en kruka bredvid ska klättra i den stora tomatplantan som dignar av röda små tomater...

I en annan kruka har jag olika sorters mangold, det är så himla gott. Jag har gjort  mangold- och fetaostpaj idag av min egen mangold. Det är lyx det! Plus att den är himla snygg.Högst upp på pallen jag lagt mosaik på står min lilla chili `Satans kiss´som även den har tyckt att det varit kyligt. Men oj vad det kommer växa när värmen kommer!
Då ska jag skörda alla läckerheter.

/Z

Trädgårdspynt

Pynt i trädgården är nästan alltid ett hett ämne i trädgårdskretsar. Jag minns A&T reportage om rosa plastflamingos, trenden med blåa klot och alla otaliga hemmagjutna fågelbad som ser ut som rabarberblad. (Ja, jag har också gjort ett par...)

Nu verkar det vara mer diskret pynt som gäller, de blåa kloten är inte längre blåa utan bronsfärgade eller silvriga. Buddha-figurer i mörka färger och gamla trädgårdsredskap och krukor med lagom mycket patina är en annan rådande trend. Dock verkar trädgårdstomtar och liggande rådjur aldrig försvinna... En annan trend som fullkomligt exploderat är solcellslampor. De finns nästan i varje trädgård i olika färger och former.

I min trädgård samsas mina egna fågelbad med mosaik och spegelglas (inga rabarberblad!) med en diskret slinga solcellslampor och några zinkbaljor.

Jag gillar inte riktigt de vanliga solcellslamporna, men har nu hittat små lysande "pinnar" som pryder min rabatt ut mot gatan.En liten redskapslåda i trä för planteringsspaden och lilla krattan kunde jag inte motstå...
På framsidan står en stor zinkbalja med stenar och vatten i. Fick en gammal tvättbräda av svärfar som passade perfekt i. Det känns på gränsen till för arrangerat för mig, kanske gör jag om det om en vecka eller så.Det är svårt att dekorera sin trädgård smakfullt och det går aldrig att göra nåt som faller alla i smaken. Men det viktigaste är ju att du gillar ditt pynt och att det har en mening för dig. Om det är en tomte, en gammal rostig cykel eller ett gjutet rabarberblad spelar mindre roll. Bara det inte är ett blått klot... =)

/Z

Inspiration på jobbet

Idag har jag gjort två inspirationsytor på jobbet. De är till för att visa kunderna hur man kan använda växter och möbler ihop och hur man kan tänka kring sin uteplats.

Den ena är romantisk, med rosor, lavendel och penséer.


Den andra präglas av ätbara växter, med t.ex jordgubbar, mangold, mynta och smultron.
Det är riktiga lavendeltider på jobbet nu, både fjärilslavendel i olika färger och vanlig angustifolia. Snyggast är `Hidcote´tycker jag, med sin blåa färg.Även trädgårdshortensian är i full blom nu. Det är ingen växt jag skulle vilja ha i min trädgård, men på jobbet är den fin när man ser ett helt bord fullt.Snart är det rosornas bästa tid, då kan jag nog inte låta bli att ta lite bilder.

/Z

RSS 2.0