Sommarblommor

Idag är en stor dag i min trädgårdsvärld, jag har nämligen inhandlat och planterat ut alla sommarblommor.
Hela trädgården är så grön och frodig och nu har sommarblommorna gjort entré som små färgklickar. Det är snart dags att klippa häckarna, men i övrigt är trädgården i tipptopp just nu.Gräsmattan ser lite tråkig ut på bilden, vet inte hur det kommer sig.

  

Tänkte visa mina sommarblommor, de ser ju lite ynkliga ut men de kommer att växa till sig väldigt i sin feta U-jord. Senare i sommar tänkte jag visa bilder på hur de vuxit till sig.

I min älskade handgjorda jättekruka har jag satt mina egna lime-tobak och vita digitalis. Ett limefärgat gräs och rosa hängverbena ger den extra detaljen.
I balkonglådan har jag satt vita petunior och rosa hänglobelia. Det är svårt att matcha färgen på vårt hemska förråd som samfälligheten inte låter oss måla om....
På vår uteplats sitter underbart doftande heliotrop tillsammans med ett vackert svansfjädergräs. Kontrasten mellan den kraftiga heliotropen och det mjuka gräset är så snygg tycker jag. Har även petat ner blomman för dagen, som ska klättra i en tomat jag har bredvid.I min nyaste rabatt har jag satt min egen lime-tobak och jätte-tobak tillsammans med jätteverbena. Inahadlad idag, eftersom jag dödade min egen i vinter... Nu ska den vårdas ömt. Så detta är lite av en sommarblomsrabatt, även om jättedaggkåoa, näva och kantnepeta även är med i leken.

I en grön kruka har jag satt låg limefärgad dofttobak och svansfjädergräs.
Det kanske märks att tobak är en favorit...Den blommar hela sommaren och funkar i alla lägen, sol som skugga.

Till sist har jag även planterat i en gammal hink. Det är visserligen inte sommarblommor, men väldigt fint och praktiskt. Det är gräslök, äppelmynta och grönmynta.Så nu är jobbet i trädgården gjort, nu kan jag njuta resten av sommaren!
/Z

Försommarmums

Måste bara dela med mig av ett så gott recept.

Jag äter det till frukost, som mellanmål eller efterrätt. Det är perfekt i dessa tider, eftersom det görs på rabarber. Jag älskar rabarber, min favoritpaj är rabarber och jordgubb. Med hemmajord vaniljvisp såklart. =)

Men detta är enklare än paj och såå gott! Jag har inget exakt recept, jag gör på känn.

    
   

Ta några stjälkar rabarber, rensa och skiva dem. Lägg dem i en kastrull tillsammans med pressad apelsin, socker och lite vaniljsocker. Koka i ca 10 min. Red eventuellt av med lite potatismjöl. Låt svalna lite.

Blanda turkisk yoghurt med lite rivet apelsinskal och socker. Varva yoghurten och rabarberna i ett högt glas och njut! Om man vill lyxa till det kan man servera med mandelskorpor eller smördegsplattor tillagade i ugn och sedan vända i kanel-socker.

/Z                                                                

Marktäckare

Jag tänkte skriva en liten tribut till marktäckare, de är fantastiska tycker jag.
Förutom att de finns i så många fina bladfärger och former, är de ofta tacksamma och lättskötta. Och det bästa av allt är ju att de täcker så snyggt mellan övriga växter så man slipper rensa!

Just nu är favoriten rosenplistern `Beacon silver´. Den växer i en skuggig hörnrabatt under en vidjehortensia `Annabelle´ och två buxbom. Jag tycker bladen är så otroligt vackra och sen när de mörkt rosa blommorna kommer blir kontrasten så häftig.

                                          

Myskmadra är en lite bortglömd marktäckare tycker jag. Den är så söt med sina små vita blommor och täcker vackert under träd eller i lite skuggigare lägen. Jag har den under en stor rönn med vita digitalis som sticker upp ur den.

                                         

I trädgården har jag även lammöra, som växer i min soliga silverrabatt tillsammans med vit purpurklätt, bolltistel och ulleternell. På våren sticker massor med blå pärlhyacinter upp genom lammöronen.

                                         

En annan tacksam marktäckare är rödbladig revsuga, Ajuga reptans `Atropurpurea´. Den har jag i min runda rabatt tillsammans med rödbladig alunrot, rödbladig kärleksört och ulleternell. Även den får snygga blommor som står i tuff kontrast till bladen, den är en av de få rödbladiga växter som blommar blått. I den rabatten växer även en silverarv som är en jättefin marktäckare, men som dock kan ta över lite mycket.

Den sista marktäckaren jag tänkte skriva om är en krydda, nämligen citrontimjan. Den har en vacker gul-grön färg och doftar så gott. Den är perfekt för att täcka torra, varma ytor där inte så mycket trivs.

                                         

Marktäckare är verkligen toppenväxter och de är hemligheten bakom att slippa rensa.

/Z

Lycka

Idag när jag kom till jobbet hade vi fått in en mixad vagn med perenner för 39.90. Det brukar vara lite halvroliga växter, som digitalis, kantnepeta, saxifraga och sånt.

Men gissa hur lycklig jag blev när jag såg att det fanns kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla `Jack Frost´! För 39.90!!! Jag hade knappt hämtat mig från denna lyckochock när jag såg Heuchera `Caramel´ på samma vagn!
För två år sedan  såg jag den på Tivoli i Köpenhamn, de har ju så snygga planteringar. Den satt vid en fontän tillsammans med en underbar blå blomma som matchade så snyggt. Då bestämde jag mig för att köpa den och nu är den min!

                                             

                                                


Köpte även en rödbladig kärleksört `Jose Aubergine´ och min ständiga favorit, jättedaggkåpan. Det blev en riktig gottepåse för trädgårdsälskare!

                                   

Detta är trädgårdslycka!


/Z


Trädgårdsanläggning

Vid sidan om mitt arbete på Plantskolna och mina studier, anlägger jag även trädgårdar åt folk. Oftast planerar jag bara och skickar ritnignar och växtförslag, men hos min senaste kund gjorde jag även jobbet.

Det var slitsamt men väldigt tillfredsställande att se det färdiga resultatet. Jag gjorde bl.a en entrérabatt med perenner där jag satte stäppsalvia (Salvia nemorosa `Ostfriesland´), jättedaggkåpa (Alchemilla mollis) och röd solhatt (Echinacea purpurea ´Magnus´).

Jag planterade även ett underbart japanskt körsbärsträd, Kiku shidare sakura. Det får fantastiska fyllda rosa blommor och har ett lite hängande växtsätt. Det blir bara ca 3 m högt och är perfekt för lite mindre trädgårdar.

Kunderna var väldigt nöjda och glada över att de tagit hjälp så att "det blev ordentligt gjort". Det var nog bra för jag tror de är lite trädgårdshandikappade. De ville beskära ett träd som de tyckte tog för mycket ljus, så det gjorde de. Herregud.Jag försöker förstå hur de tänkte. Tycker de att det blev fint? Var ska de nys grenarna bryta fram? Hur ska det kunna ske någon fotosyntes? Detta är ett typexempel på ett stympat träd. Om man vill ta bort så mycket av ett träd så är det bäst att ta ner det helt, att beskära sådär är bara grymt.

/Z

Dörrprydnad

Många sätter upp träbokstäver i roliga färger på sitt barns dörr, eller en såndär registreringsskylt. Jag tycker det är lite tråkigt och inte så fint, så jag bestämde mig för att göra något lite annorlunda på Agnes dörr.

Till hennes dop hade vi ett fint A på kyrkobladen och menyerna, lite som ett tema. Det har jag nu målat på hennes dörr.

De större delarna skar jag ut till en schablon med ett rakblad, de mindre och snirkligare delarna målade jag på frihand.

Här på bilden har det precis blivit klart, jag har inte hunnit snygga till dörren riktigt som ni kanske ser. Men annars är jag rätt nöjd!

/Z

RSS 2.0