Festfix, dopfest

I höstas döptes vår lilla dotter och eftersom jag älskar att planera fester var det jag som fixade mat, dekorationer, inbjudningskort och allt annat som hör till.

En bra fest har alltid ett tema eller åtminstone tema-färger. TIll dopet valde vi vitt med detaljer av ljust puderrosa. Vi hade också en "logga" , se bilden, som återkom i kyrkbladen, på menyer och andra detaljer. Inbjudningskorten och senare även tack-korten beställde vi på trycksakstorget.se. Vi även beställde vita servetter med silvertryck från en lokal firma för en personlig touch. Vi hyrde lokalen i vårat område för att ha dopfesten. Vi tog bort mycket av de befintliga dekorationerna, som gardiner, blomkrukor, dukar och ljuslyktor för att kunna inreda som vi vill. 

Vi hade vita dukar  och som gardiner använde vi IKEAs billiga vita spetstyg. För att få in de rosa detaljerna hade vi puderrosa ballonger i klasar och rosa löpare. På varje bord fanns vita meny-kort med "loggan" för dopet i rosa.



På ett bord ställde vi vår platta dataskärm och dolde datorn under bordet. Där visade vi bildspel på Lillan under festen, det var extra roligt för långväga gäster som inte sett henne särskilt mycket.

På en bra meny ska det finnas något för alla, barn, vuxna, vegetarianer, allergiska, etc. Vi valde en Italiensk buffé eftersom vi var i Italien när vi fick reda på att vi väntade barn.

På vår meny stod: Spenat- och fetaostpaj, fyllda stora pastasnäckor, tomattäckt köttfärspaj, skink- och ostpaj, sallader och hembakat ciabatta. Till efterrrätt serverades semifreddo (italiensk hemmagjord glass) med rostad mandel och vit choklad och till det en varm fudge-sås.
Semifreddo är en oslagbar efterrätt, alla älskar det. Plus att det går att göra flera dagar innan och variera med smaksättningar i all oändlighet. De godaste smaksättningarna tycker jag är rostad mandel, kanderade hasselnötter och hallon med riven choklad. Många hävdar att äkta semifreddo har sprit i sig och det går såklart utmärkt att smaksätta med en god likör. Det är också supergott att blanda i turkisk ypughurt och äta med färska jordgubbar på sommaren!

Här kommer grundreceptet:

Tll 12 portioner

1 vaniljstång
3 dl socker
4 ekologiska ägg, gulor och vitor separerade
5 dl vispgrädde
1 nypa salt

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa det med äggulor och socker i en stor bunke. Viska vitorna med saltet i en annan bunke tills det är hårt och väldigt fluffigt. Vispa grädden i en tredje bunke. Rör ner grädden i äggsmeten, blanda noga. Vänd ner äggvitan och eventuell smaksättning. Häll i en stor, vid skål eller två mindre (så att det inte separerar innan det fryser) och  frys över natten.


Hoppas ni fick lite bra festfixar-tips! Fråga gärna om ni undrar nåt.

/Z

Kommentarer
Postat av: Nilla (Le petit paradis)

Hej!



Tack för receptet. Något att testa inför nästa kalas tror jag. Jag har sett andra recept på olika typer av "semifreddo" men de var så mycket jobbigare.

Lycka till med bloggandet!



Kram Nilla

2009-02-05 @ 22:20:11
URL: http://nillasparadis.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0