Första fägringen

Nu blommar de första perennerna och det har blivit nästan helt grönt. Det vackraste i min trädgård just nu är ormöga, vårkrage och pärlhyacint.

  


På jobbet idag fck jag en uppstammad rhododendron, den är så fin! Hoppas bara jag kan övervintra den. Knopparna är jättestora, så snart blommar den.

Mina frösådder har verkligen vuxit till sig, tobaken är omskolad och snart ska jag så luktärterna. Sommarblommorna börjar trilla in i plantskolorna så smått nu. Det är på ett sätt lite synd eftersom många kunder tror att de går att sätta ut redan nu. Har man inte ett uterum eller växthus så är det ju alldeles för tidigt... Men om man avhärdar i några dagar och sedan täcker med täckväv kanske man kan våga sig på något om man verkligen vill. =)

/Z

Lite off topic kanske....

Det hör kanske inte till varken trädgård eller fest, möjligen lite lite till inredning.... Jag har hur som helst hittar en underbar affär i min lilla stad! Rutans Interiör heter den och det är precis min typ av affär! Den har allt från barnkläder till inredningsprylar, söta skålar och ljuslyktor.

Om man inte har turen att bo i min lilla stad, som för övrigt är Skövde, så kan man handla på nätet. Jag har förstått att affären tydligen är ganska känd där.

Något annat som inte är helt fel är att butiken har 50% på allt fram till juli!!! Så idag handlade jag till min dotter. Jag köpte en underbar filt av Teddykompaniet. Det är en stor gosig kanin med stoppat huvud, tassar och svans.

Jag upptäckte också till min STORA glädje att de hade mitt favoritmärke på barnkläder, Snoffs! Så jag köpte två tröjor till Lillan.

 

Där kan man verkligen fynda, en butik väl värd ett besök alltså!

/Z


Årets perenn

Som många av er säkert redan vet så är gullnattljus, Oenothera fruticosa, årets perenn. 


   

Bilderna kommer från Trädgårdsakademin och About Garden.

Detta är en lite bortglömd växt tycker jag, den har inte varit så "inne" nu när häftiga bladformer och färger eller strikt asiatiskt varit på modet. Personligen gillar jag inte gula växter, jag tycker de tar fokus från allt annat i trädgården.
Nattljuset är dock en väldigt lättskött och vacker perenn och framför allt så doftar den underbart! Men, som namnet antyder, det är på kvällen och natten som den kommer till sin rätt. Det är så den doftar och den gula färgen lyser upp i mörkret.

Den blommar från juli till september med ganska stora blommor och de flesta sorter blir cirka en halvmeter höga. Växtsättet är något buskigt och bladen har en vackert mörkgrön färg. På hösten får också de flesta sorter en härlig höstfärg, vilket inte är så vanligt hos perenner.

Gullnattljuset vill ha en solig växtplats och har små krav på jord. Den är lätt att kombinera med andra växter, särskilt fin tycker jag att den är tillsammans med stäppsalvia, en daglilja i någon vacker färg eller min personliga favorit, jättedaggkåpan. 

 

Bilder från mossebo.se.

/Z

Trädgården

Tänkte berätta lite mer om min trädgård, det är ju faktiskt den jag bloggar mest om.
Den ligger i zon tre och är väldigt liten. Det är en radhushörntomt, så den går på tre sidor om huset.

Vi flyttade hit för drygt två år sedan så det min tredje vår med trädgård. När vi flyttade hit täcktes hela baksidan av en enorm gran och en stor en, de tog vi bort direkt. Det fanns en smal rabatt utmed huset, den breddade jag och så grävde jag en ny rabatt och sådde en rund gräsmatta i mitten.
På framsidan fanns en rabatt med en stor thuja, den grävde jag bort. Jag grävde även en ny rabatt och lade plattor till en liten gång emellan dem.

Det fanns väldigt få växter i trädgården. Det jag hade att jobba med var en Flammentanz-ros, två benved, två buxbom och några vårkragar. Sedan dess har jag planterat över 30 olika sorters växter.

Jag gillar när växter återkommer i en trädgård och skapar en helhetskänsla. En grundväxt hos mig är jättedaggkåpa. Det är en av mina favoriter, den trivs överallt och är så vacker. Kantnepeta är en annan favorit som återkommer, den är jättesnygg med daggkåpan.

Det senaste tillskottet i trädgården är en Clematis ´Propertius`. Den har redan knoppar och trivs jättebra. Antagligen eftersom den är satt djupt i rosjord och har fått lammöron runt fötterna. =)Förra året delade jag min mammas rabarb och flyttade hit en del. Den fick mängder av kogödsel och vatten och blev stor och fin redan förra sommaren. Nu har den tittat upp och jag längtar efter att göra jordubbs- och rabarberpaj.Fler bilder från trädgården kommer när det grönskar mer!

Glad påsk!

Nu är vårens högtid här och grönskan börjar spira. Här är det sol och varmt och våren har kommit igång på allvar. I veckan har jag påskpyntat och visar här några bilder.

 

Jag har satt björkris i oasis klädd med mossa. På mossan ligger vita betongägg. Kransen har jag gjort själv, det är bara björkris snurrad med myrtentråd och sen har jag stuckit in fjädrar och satt fast med limpistol.

Förra året var jag väldigt ambitiös och färgade ägg, gjorde eget godis och lagade massa påskmat. Men i år jobbar jag hela påsken, säsongen på plantskolan är i full gång. Växter kommer in i en rasande fart och jag hinner inte packa upp allt som kommer. Så nu ska jag till jobbet!

Glad påsk på er!

/Z 

Underbar, enkel efterrätt!

Måste bara tipsa om den underbara efterrätten jag gjorde till helgens grillpremiär. Den funkar till allt från kvällsmys till stor fest tycker jag. Den är så enkel, men farligt god. Jag tycker det är bra med efterrätter som går snabbt och lätt. Dels blir man inte lika stressad inför middagen och dels hinner man umgås mer med gästerna. Just detta recept har jag tagit från Leila Lindholm.

Varva en fin vaniljglass med mörkt muscovadosocker  och kokos som du rostat i en torr panna. Droppa över mörk rom efter behag. Ljuvligt!

Till barnen kan man göra en god hot fudge eller bara skippa romen.

/Z

Vårpyssel i trädgården

De flesta tror att jag lägger ner en väldig massa tid i min trädgård. Att jag inte gör annat än rensar, vattnar, krattar och allt vad folk nu tror. Men sanningen är den att det jag gör mest i min trädgård är att lata mig. Jag har två "arbetspass", ett på våren och ett på hösten. Då rensar jag ogräs, delar eller flyttar perenner, krattar löv och på våren klipper jag ner vissna perenner. Annars gör jag inte mycket. Det ska ärligt sägas att min man klipper gräset (det lilla vi har) och att vi vattnar när det blir för hett. Men det är ändå väldigt underhållsfritt att ha en välplanerad trädgård. Och trädgården är, i mitt tycke, en plats för njutning, vila och rekreation. Inte hårt arbete.

I förra veckan hade jag vårens arbetspass. Det kändes härligt att klippa och röja. Igår planterade jag penséer, tete á tete och vivor i krukor. Idag hade jag årets första frukost på uteplatsen i solen.

 

I veckan flyttade jag också vår stora pion och än så länge ser allt bra ut... Vi håller tummarna! Jag flyttade även några små digitalis-plantor som grott mellan plattor och i gångar. Jag älskar att min trädgård (som faktiskt bara varit min i två år) nu är så etablerad att jag har vissa växter i överflöd. En liten vit digitalis-planta är en rolig och billig gå-bort-present.

/Z

RSS 2.0