Sådd

Nu har jag sått nästan allt jag ska så i år. Luktärt och blomman för dagen väntar jag med, men det andra är klart.
Jag satte limefärgad blomstertobak och vit jättetobak för några dagar sedan och de har redan kommit upp. Chilin satte jag för ett par veckor sedan, så de har också kommit. Tomaterna satte jag alldeles nyss.Jag har sått i vanlig jord uppblandad med perlite och sedan satt en plastpåse med hål i över. Enkelt och oslagbart för växter som klarar att delas och tas ur krukan. Luktärtorna och Ipomean kommer jag sätta i toarullar eftersom de är lite känsligare. Sedan sätter jag ut hela rullen, den förmultnar ju.Här syns pyttesmå tobaksplantor som komme vara över 1 meter i juli.
Här är mina små chiliplantor.


Det är så härligt att det äntligen blommar lite krokus och vintergäck! Det har ju blivit vår nu, rent vädermässigt, eftersom medeltemperaturen har varit över 0 grader i en vecka. Det känns verkligen att det är vår i luften! På något sätt älskar jag de brun-gråa gräsmattorna, de torra grusiga vägarna och den mörka bara jorden i rabatterna. Det lovar växtkraft och blomsterglädje.

/Z


Vårtecken!

Äntligen är våren på gång! Igår var jag ute i trädgården och röjde och då kändes det att det var vår i luften. På baksidan av huset finns en rabatt i söderläge och där har det börjat hänfa grejer! Så jag rensade bort löv och klippte ner gamla växter och upptäckte att både krokus, tulpaner och hyacint är påväg upp och snödropparna blommar.


Tulpaner påväg upp.


Krokusarna kikar fram.


En vilsen snödroppe med små hyacinter i knopp i bakgrunden.

Jag passade på att ta fram trädgårdsmöblerna också och njuta lite av solen.  Så fort kälen gått ur helt ska jag flytta några perenner och dela några. Jag ska även flytta min vackra puderrosa pion, hoppas det går bra! Den blommar nog inte så fint i år, men jag ska sätta den grunt och ge den extra omsorg.


För mig är trädgården ett ständigt pågående projekt som jag hoppas aldrig blir klart. Varje år flyttar jag på något, lägger till nåt annat och kanske gräver nån ny rabatt. Gräsmattan blir mindre och mindre...=) Det som ska flyttas i år är pion, tovsippa, digitalis och ormöga. Fast tovsippan och ormögat flyttar jag nog i höst eftersom de blommar tidigt.

Det är alltid roligt att höra vad andra har i sin trädgård, så skriv gärna och berätta om era vårtecken och vad som blommar i din trädgård.

/Z

Vårstädning i trädgården

Nu är det verkligen lockande att ge sig ut och börja röja i trädgården! Men om man inte bor i Skåne så tycker jag att man ska vänta lite. Löven som ligger i rabatterna skyddar mot torka och kyla och om man inte klipper ner sina perenner riskerar man inte att det går ner frost till rötterna.  
Så än så länge får man nöja sig med att titta på krokusar som är påväg upp och blommande snödroppar och vintergäck.
Jag har planterat chili för att få nåt att hålla på med och även köpt två primulor som nu är planterade i en vit skål på köksbordet.

Men snart, snart är det dags att klippa ner, kratta, sopa och gödsla! Snart börjar den bästa tiden på året! Och då börjar även säsongen på gardencentret där jag jobbar så att jag kan uppdatera er med nyheter och trender. =)

/Z

RSS 2.0