Trädgårdsresan del III, Flyinge plantshop

Sista dagen på resan besökte jag Flyinge plantshop utanför Lund. Vilket paradis! En snygg och trevlig plantskola med bra sortimen av växter och trädgårdspynt.

De hade mycket vackra spaljéer, obelisker och annat i järn. Det blir ju så snyggt när det rostar! Denna gungan gillade jag, tyvärr är min trädgård för liten...Förutom en stor avdelning med buskar och träd, en med trädgårdspynt och en välsorterad perenna-avdelning finns även en fin visningsträdgård. Men bäst var perenna-delen. =) Det var så trevligt att bara går runt där och leta efter rariteter.Självklart kunde jag inte låta bli att handla och självklart blev det perenner.

Det blev en önskeväxt sedan ett tag, Echinacea `Pink double delight´.Bild från North Creek nurseries.

Sedan blev det brunnäva, vit sockblomma, en stor veronica, en rosa järrevallmo och en alunrot.Denna plantskola är väl värd ett besök om ni har vägarna förbi eller bor i närheten! Extra plus är att medlemmar i Sveriges Trägdgårdsamatörer får rabatt.

/Z

Trädgårdsresan del II, Fredriksdal

Dagen efter Sofiero var vi på Fredriksdals friluftsmuseum. Det är ett perfekt utflyktsmål om man som jag har familjemedlemmar som inte är så trädgårdsintresserade.

Förutom vackra parker har Fredriksdal även flera olika djur, som kaniner, får och hästar. Det finns ett fik och en speciell barnvandring, Tummelisas vandring, som går genom trollskogen och förbi dammen.

Det jag tyckte var finast var rosariet. Jag var där bara ett par dagar innan deras nu pågående rosfestival, så i princip alla rosor blommade. Det var helt otroligt! Doften kändes direkt man kom in i parken. Det var överväldigande men vackert.

Min favoritros var en vit ros som ser lite "vild" ut, inte sådär prydlig. Jag hade aldrig hört talas om den innan, jag tror den hette Ritaune.Fredriksdal har norra europas enda botaniska trädgård med enbart nordiska växter. Det fanns en systematisk del och en landskapsbotanisk del. Den var tyvärr under ombyggnad, men såhär såg den ut.Det pågår även en utställning, Mat i kvadrat, där kända kockar har fått varsin ruta att odla grönsaker i som sedan tillreds. Det var väldigt dekorativt med olika sallader och bönor.Fredriksdal var ett roligt komplement till Sofieros prydnadsträdgårdar. På fredriksdal handlar det mycket om botanik, kultur och växthistoria. Det finns ängsmarker, betesmarker och skogsmarker och det finns mycket att lära om vår odlingstradition.

Nästa gång berättar jag om underbara Flyinge plantskola!

/Z

Trädgårdsresan del I, Sofiero

Jag är nyss hemkommen från en underbar trädgårdsresa i Skåne. Självklart besökte jag Sofiero, men också Frediksdal och en fantastisk platskola.

Sofiero var otroligt vackert som alltid. Det är imponerande hur de kombinerar traditionell, gammaldags trädgårdsstil med modernt nytänk. I de stora rabatterna som kantar gamla grusgångar växer moderna sommarblommor och gräs, omringade av välklippta låga buxbomshäckar.Rosorna stod i full blom och jag blev lite överväldigad av alla sockersöta färgsprakande rosor. Jag gillar egentligen inte rosor, men när de gammaldags rosorna kombineras med perenner som salvia, veronica och jättedaggkåpa kan till och med jag tycka att det är fint.För mig är det perenner som gäller just nu och på Sofiero fanns en hög blekgul vädd som var helt underbar. Vet inte vilken sort det var, men det var inte den vanliga jättevädden. På bilden syns den i bakgrunden mot muren.I samma rabatt fanns en underbar mörk vädd, brevid limegul blomstertobak för en effektfull kontrast. Så läckert!Det finns många mysiga och vackra sittplatser på Sofiero. Jag faller självklart för de romantiska med gamla nötta träbänkar, inramade av rosor och blåregn...

Formklippning är ju vanligt på Sofiero och flera grejer var riktigt fina. Både buxbom och idegran formklipps till figurer, smala häckar eller snygga former. Sommarblomsrabatterna på Sofiero är ett kapitel för sig. Det är så snygga färgkombinationer och växterna båder kompletterar och kontrasterar varandra. Detta var min favortitrabatt. Jag älskar ekorrkornet! Det är också kul att se snötörel i rabatt.

Vädd verkar vara en perenn som är väldigt inne i år. Både den vanligare ljust blålila vädden och de ovanligare färgerna.
I plantshoppen hittade jag ytterligare en vädd, en stor cerise grekisk vädd. Så den köpte jag! =)Nästa gång berättar jag om Fredriksdal.
/Z

RSS 2.0