En butik till!

Har letat ett tag nu efter fina, små krokar till mitt nya auktionsfynd. Köpte nämligen en liten hylla för ett tag sen, en en vit i trä med lite gammaldags känsla sådär. Jag tänkte ha den i köket och sätta krokar under den understa hyllan för att hänga koppar, kökshanddukar och annat på.



Efter att ha letat i flera butiker gick jag hem och sökte på nätet istället. Det var inte mycket bättre, jag hittar inte riktigt vad jag vill ha, men jag snubblade över en så söt webbutik!

Broarne, lantliv som livsstil heter den. Det finns så underbara saker! Jag föll pladask för trådhyllan till trädgården och det nötta plåtskåpet. De hade ganska fina krokar också, men inte exakt vad jag vill ha... Vill helst ha mörka, små ankarkrokar. Någon som vet var det kan finnas?

         

Bilder från butikens hemsida.

Nästa auktionsfynd hoppas jag blir ett litet sidobord att ha bredvid soffan, gärna vitt och lite skavt som vanligt!

/Z


Babyshower

Jag älskar att fira saker och tycker det mesta är värt att fira, allt från högtider som Halloween och Alla hjärtans dag till examnar, nytt jobb eller en klarad tenta. En av de sakerna jag älskar mest att fira är när det kommer en ny bebis.

Här i Sverige brukar vi inte fira det så mycket, det som firas är oftast dop eller namngivning. Men i USA finns ju babyshowers och det tycker jag är helt underbart! Jag gillar verkligen tanken med babyshowers, att fira mamman och barnet tillsammans med andra kvinnor som delar med sig av råd och tips, ger användbara gåvor och såklart så äter man lite god mat och har trevligt tillsammans. Det är en tradition jag tycker vi borde ta efter! Det vanligaste är att man bara har shower för första barnet, men jag tycker man kan fira alla barn.

Så här kommer lite tips för en lyckad babyshower:

Tid

Det är svårt att ha en överraskingsshower, så det första tipset är att kolla med mamman när hon vill ha showern. Vill hon ha den före eller efter att barnet är fött? Det vanligaste är i slutet av graviditeten.

Sedan planerar man som vän/vänner hela showern åt mamman, hon ska inte behöva fixa något.

Gäster

Vilka vill den blivande mamman ha dit? Oftast brukar vänninor och nära släktingar bjudas. Vill hon ha sin mamma där? Svärmor? På traditionella showers bjuds inga män.

Inbjudan

Även om mail eller telefonsamtal funkar, är det ju alltid trevligare med inbjudningskort. Eftersom man inte brukar vara så många på en shower utan oftast några nära vänner och släktingar, blir det inte så dyrt eller jobbigt att beställa eller tillverka inbjudningskort.

Dekorationer

Dekorationer och färger är också något att tänka på. Kanske ska festen ha ett tema, t.ex blommor, nallar eller alfabetet? Fåglar är populärt som tema eftersom mamman och pappan nu "bygger bo".  Man brukar ha babyshowers hemma hos någon, i trädgården eller inomhus. Ljusa färger är vackert på en shower, gärna grönt eller gult. Rosa och blått känns förlegat, men funkar såklart. Blommor är alltid fint och känns lyxigt. Tänk dock på att hålla det enkelt, den mesta uppmärksamheten går ändå till den blivande mamman!

Presenter

Presenterna på en babyshower brukar vara till bebisen, som t.ex en mjuk filt, sängkläder, söta kläder eller någon leksak. En del mammor vill ha praktiska saker som bärsele eller badbalja. Jag tycker det är roligt att även ge presenter till mamman. Kanske någon lyxig hudkräm, en massage hon kan få när barnet är fött eller en utekväll med tjejkompisarna efter den intensivaste småbarnstiden.

Maten!

God mat gör vilken fest som helst till en succé. Jag tycker personligen att man ska skippa lätta sallader och "hälsomat" på en shower. Satsa istället på fina hemmagjorda pizzor med parmaskinka och mozarella, marinerade kycklingspett med potatissallad på potatis, sockerärtor, rödlök och fetaost eller varför inte knytkalas? Då kan alla ta mig sig den rätt de lagar bäst. Till efterrätt tycker jag man ska tänka på vad den blivande mamman gillar. Ett chokladfreak kanske vill ha chokladmoussetårta, gillar hon glass går en god semifreddo alltid hem. 
Andra härliga idéer är att ha brunch med pancakes, omelett, muffins, olika juicer, bacon, fruktsallad med yoghurt och honung...eller afternoon tea med snittar, scones, mjuk kaka och olika téer.
När det gäller maten, tänk alltid på vad som är okej att äta under graviditeten.

Underhållning

Underhållning är viktigt för en rolig shower. Det finns många olika lekar som inte kräver mycket ansträngning. Till exempel kan alla skriva sina namnförslag till bebisen på lappar som mamman får dra, eller så kan man tävla i att byta blöja på en docka på tid. Presentöppningen brukar också bli rolig eftersom presenterna brukar vara genomtänkta och fina.


 
Bilderna kommer från Martha Stewart.

En babyshower är otroligt rolig att planera och mamman blir garanterat glad! Fråga gärna om ni undrar något.

/Z


Mysig webshop

Hittat en ny webbutik med inredningsprylar! Det finns så söta, lyxiga och vackra saker, jag drömmer om den underbara godis jaren och den vackra väggdekorationen med texten "Dream".  

Jag köpte genast en liten söt glasburk (jag älskar burkar) och fina tags att knyta på burkar, flaskor, paket och annat kul.
Kolla in butiken och hitta dina favoriter!




Bilderna kommer såklart från Anyhow.

/Z

Tomattokig!

I år tror jag att jag blivit tomattokig. Förra året odlade jag gula minitomater, de var ganska goda med framförallt så roliga att odla! Det var en så härlig känsla att gå ut till uteplatsen barfota, plocka sina tomater och skiva på mackan eller i salladen. Eller bara ta från plantan i förbifarten som godis.

Så i år har jag köpt frön till tre olika tomatsorter och de är inga minitomater! Så min uteplats kommer i sommar vara en tomatjungel. Jag har köpt Black Krim, Ministar och Tigerella. Någon som testat någon av dem?
Black Krim ska vara en stor, köttigt, mörk tomat, Ministar är pytteliten, klarröd och otroligt god, Tigerella ska vara randig, saftig och medelstor.



BiIder från seedfest.co.uk


Har tänkt odla dem i stora krukor mot ett plank i söderläge. Jag funderar på att bygga en lång, ganska djup trälåda och ställa utmed planket att odla dem i, men jag vet inte om det är bättre egentligen.
På söndag ska jag i alla fall handla etiketter och perlite och plantera fröna.

/Z

Övervintring

En av mina absoluta favoritväxter är jätteverbenan, Verbena bonariensis. Allt fler börjar upptäcka den nu oc förra året såg jag den till och med på min lokala plantskola, (hiskeligt dyr i och för sig) jag fick dra upp min från frö.

Jag vårdar mina verbenor ömt och de ger mig så mycket glädje varje sommar, men nu undrar jag om jag inte tagit kål på dem alla. Jag brukar övervintra dem i vårt lilla förråd, men i år hade vi så väldit ont om plats så jag bestämde mig för att övervintra dem ute. Vintern var ju så mild förra året, och verbenan kan ju till och med bli perenn i zon 1 och 2.
Så jag grävde upp dem och satte dem i stora krukor och ställde ner dem i sopsäckar med ett tjockt lager tidningar i botten. Sedan virade jag in dem i massa fiberväv och drop upp säcken runt hela paketet. Jag lämnade lite öppet i toppen så att det skulle komma in luft. Sedan ställde jag säckarna under tak i hörnet vid vår entré där det är lä.
Jag kände mig så duktig och lämnade dem där i ett par månader. 
 
När det sen var 12 minusgrader ute kom jag ihåg mina älskligar och gick ut och kollade på dem. Stelfrusna. Krukorna är bara stora isklumpar. Så idag börjar operation Rädda Verbenorna. Vi ska röja i förrådet och försöka få in dem där för att se om det är nåt liv i dem.

Så förhoppningsvis ser min rabatt ut såhär i sommar.




Bilden är från Gardenblooms.

/Z

Inredning i barnrummet

Nu är vi äntligen klara med lillans rum! Det sista vi gjorde var att sätta upp de fina trolltavlorna som jag hade när jag var liten. Konstnären är en vän till familjen och har signerat tavlorna, så de är väldigt speciella för mig.

Eftersom jag gillar gammaldags inredning går lillans rum i gammal stil. Basfärgerna är vitt och grönt, det är vilsamt och lätt att matcha till. Pallen, spegeln och de små möblerna är auktionsfynd. Sängen är köpt på loppis för 30 kr, under den förvarar vi några av Agnes alla saker. De vackra bokstäverna fick Agnes i julklapp, de kommer från Country by Mail.
 

Bonaden över sängen sydde jag när Agnes låg i magen, det var lite pilligt men kul! Djuren är fyllda med skumgummi och har kardborreband så Agnes kan flytta runt dem. Även några av löven i trädet har kardborreband, så att det kan bli höst och vår. =)  Det gråa håriga som skymtar i sängen är vår katt, hon älskar Agens säng.


 



/Z

Blomsterdrömmar

Såhär mitt i smälkalla vintern längtar jag efter min blommande trädgård.... När jag väljer växter till trädgården är det mycket som spelar in, men en vikigt faktor är hur växten är som snittblomma. Jag älskar att gå ut i trädgården och plocka ihop en vacker bukett, det känns så lyxigt! Perenner som är bra till snitt som jag själv odlar är till exempel stjärnflocka, solhatt, olika hostor, rosor och kärleksört. Sommarblommor passar nästan alltid till snitt, men några favoriter är hög blomstertobak, rosenskära och olika prydnadsgräs. Har man många lökväxter i trädgården är det såklart oerhört lyxigt med en bukett av sina egna tulpaner eller påskliljor.

Här kommer några bilder på vackra vardagsbuketter, hämtade från Martha Stewarts hemsida.



Påskliljor, pingstliljor och kvistar.              Allium.



Pärlhyacinth och ranunkel.                     Hosta och jätterams.

/Z

Ny inredningsgrej!

Har spanat in Granits snygga naturvita sittpuff ett tag nu. När jag fyllde år fick jag den av min älskade syster och den var ännu bättre än jag trodde. Det är en tom puff, alltså bara överdraget. Tanken är att man ska fylla den själv med extratäcken, filtar och annat man har över. Eftersom vi bor ganska trångt är det perfekt.
Jag hoppades kunna trycka i två täcken, en kudde och ett överkast. Lyckan var total när jag inte bara fick i det, utan även en tjock filt och lite ytterkläder som inte används!
När vi sedan suttit på puffen några dagar trycktes innehållet ihop och det gick i några plagg till! Så puffen rymmer MYCKET mer än vad man tror och den är både snygg och praktisk. Så nu har vi fått undan massa grejer och fått en extra sittplats, helt perftekt!



/Z

Vintermys

Idag har vi haft en riktigt mysig vinterdag. Efter att ha promenerat i det vackra vädret lagade jag en underbart god krämig morotssoppa med räkor. Nu på kvällen tände vi massa ljus och kröp upp i soffan och åt nybakta focaccia-bröd.
Det är ett av de bästa bröden jag vet. De är lätta att göra, otroligt goda och superbra till fester och bjudningar.

De går att variera med olika goda fyllningar, som fetaost, tomater, oliver, rödlök, rosmarin...  Underbart på en somrig buffé till grillat eller till en god soppa på vintern. Toppen som pick-nick bröd också.




Här är receptet på de bröd som jag bakade:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1 msk honung
1/2 msk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen och rör i vattnet, oljan, honungen och saltet. Rör i mjölet och knåda ca 5 min. Låt jäsa under duk ca 45 min. Ta upp degen och knåda några minuter. Dela i två delar och forma bollar som du plattar till. (ca 1 cm tjock) Lägg bröden på en plåt med papper, lite olivolja och salt.  Låt jäsa 30 min. under duk. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner fyllningen i degen och tryck fingertopparna i degen så det bildas små gropar. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Grädda ca 10 min.

Ät och njut!

/Z

Dags för festfix igen!

I slutet av maj ska min mor disputera, självklart med pompa och ståt och framförallt med en FEST! Jag är ansvarig för drinktilltugg, dekorationer och dessert. Dekorationerna har jag inte riktigt tänkt klart kring, någon som har tips?
Ska trycka servetter i alla fall och ha färgtema, men jag vet inte vilken färg. Det ätbara är jag mer på det klara med. =)

Som drinktiltugg blir det knapriga ostkex med sesamfrön, salta chilimandlar, olivbollar och örtrostade nötter.

Till efterrätt blir det en av mina specialiteter, yoghurtpannacotta med hallon och kaksmulor.

Snart är det dags att plantera alla frön som ska gro och blir stora plantor innan sommaren! Det är en av de roligaste trädgårdshändelserna på året, tycker jag.

Återkommer med bilder på min "barnkammare".

/Z

Auktionsfynd

Både när det gäller inredning och trädgårdsdesign älskar jag att fynda på auktioner! Egentligen var det nog mina svärföräldrar som öppnade mina ögon för gamla vackra ting med historia. Det bästa är när man kan köpa ett gammalt föremål eller en gammal möbel och ge det ett nytt användningsområde. Mitt favoritexempel på det är mitt gamla nötta bakbord om vi anväder som databord.

Det är inte alltid som jag själv hinner åka på auktion, men då kan jag nästan alltid lita på att svärfar håller utkik åt mig. Från honom har jag fått många av mina favoritsaker, som den stora zinkbaljan i trädgården och det gamla trätråget som nu innehåller tidningar. Även min snygga tallrikshylla som jag har kokböcker i har svärfar hittat. 








Ett annat fynd är min underbara "hylla" med små glaslådor för mjöl, socker och annat. Man ser ju ofta såna med plastlådor, men dessa är som sagt i tungt glas. Jag drmmer om att ha den infattad i väggen i mitt stora lantliga kök en dag...





Även loppisar är ofta riktiga guldgruvor, även om man går miste om den roliga och spännande budgivningen. I våras hittade jag min dotters spjälsäng på en loppis, för 30 kr! Den är så underbart fin och precis sådär lagom sliten. Lillans rum har vi förresten precis blivit färdiga med, det är inrett i grönt och vitt med lite gammaldags känsla.
Bilder är påväg! =)

/Z


Festfix, dopfest

I höstas döptes vår lilla dotter och eftersom jag älskar att planera fester var det jag som fixade mat, dekorationer, inbjudningskort och allt annat som hör till.

En bra fest har alltid ett tema eller åtminstone tema-färger. TIll dopet valde vi vitt med detaljer av ljust puderrosa. Vi hade också en "logga" , se bilden, som återkom i kyrkbladen, på menyer och andra detaljer. Inbjudningskorten och senare även tack-korten beställde vi på trycksakstorget.se. Vi även beställde vita servetter med silvertryck från en lokal firma för en personlig touch. Vi hyrde lokalen i vårat område för att ha dopfesten. Vi tog bort mycket av de befintliga dekorationerna, som gardiner, blomkrukor, dukar och ljuslyktor för att kunna inreda som vi vill. 

Vi hade vita dukar  och som gardiner använde vi IKEAs billiga vita spetstyg. För att få in de rosa detaljerna hade vi puderrosa ballonger i klasar och rosa löpare. På varje bord fanns vita meny-kort med "loggan" för dopet i rosa.



På ett bord ställde vi vår platta dataskärm och dolde datorn under bordet. Där visade vi bildspel på Lillan under festen, det var extra roligt för långväga gäster som inte sett henne särskilt mycket.

På en bra meny ska det finnas något för alla, barn, vuxna, vegetarianer, allergiska, etc. Vi valde en Italiensk buffé eftersom vi var i Italien när vi fick reda på att vi väntade barn.

På vår meny stod: Spenat- och fetaostpaj, fyllda stora pastasnäckor, tomattäckt köttfärspaj, skink- och ostpaj, sallader och hembakat ciabatta. Till efterrrätt serverades semifreddo (italiensk hemmagjord glass) med rostad mandel och vit choklad och till det en varm fudge-sås.
Semifreddo är en oslagbar efterrätt, alla älskar det. Plus att det går att göra flera dagar innan och variera med smaksättningar i all oändlighet. De godaste smaksättningarna tycker jag är rostad mandel, kanderade hasselnötter och hallon med riven choklad. Många hävdar att äkta semifreddo har sprit i sig och det går såklart utmärkt att smaksätta med en god likör. Det är också supergott att blanda i turkisk ypughurt och äta med färska jordgubbar på sommaren!

Här kommer grundreceptet:

Tll 12 portioner

1 vaniljstång
3 dl socker
4 ekologiska ägg, gulor och vitor separerade
5 dl vispgrädde
1 nypa salt

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa det med äggulor och socker i en stor bunke. Viska vitorna med saltet i en annan bunke tills det är hårt och väldigt fluffigt. Vispa grädden i en tredje bunke. Rör ner grädden i äggsmeten, blanda noga. Vänd ner äggvitan och eventuell smaksättning. Häll i en stor, vid skål eller två mindre (så att det inte separerar innan det fryser) och  frys över natten.


Hoppas ni fick lite bra festfixar-tips! Fråga gärna om ni undrar nåt.

/Z

Längtar efter våren...

Som så många andra just nu så längtar jag intensivt efter våren. Än så länge får man nöja sig med tulpaner i någon vacker vas, gärna tillsammans med lite björkris. Men jag längtar efter allt som hör våren till, små snödroppar som tittar upp, fågelsång och porlande smältvatten. Men mest av allt längtar jag efter att påta i min lilla trädgård. Eller "trädgårdera" som någon klok person kallade det i en artikel i Allt om Trädgård. Jag älskar det ordet, för det är inte jobb för mig. Det är ren njutning, även ogräsrensningen. I min blogg kommer jag använda ordet trädgårdera, eftersom det får mig att tänka på det engelska ordet "gardening" och vackra engelska trädgårdar.

Det första jag ska göra när våren kommer smygande är att strö benmjöl uppepå snön där jag vet att mina krokusar ligger och vilar. De kommer bli så glada när snön smälter och näringen når de små rötterna. Och vilken belöning man får! Det är ett bra trädgårdstips för alla vårsugna som längtar efter praktfull blomning.

Eftersom vår-abstinensen är svår här hemma och säkert hos dig med, kommer här några bilder från förra våren.

I år är krokusarna fler, detta ser ju lite pluttigt ut...=)



Underbara balkan-sippor...




Vårkrage och ormöga, lite senare vårblommor men ack så vackra ihop.


Avspark!

Nu är den igång, bloggen som kombinerar tre sköna ting i livet nämligen trädgårdsodling, inredning och festfixning! Många funderar kanske över mitt bloggnamn, en felstavning månne? Men nej, det är alldeles genomtänkt. Denna blogg är tänkt att inspirera till att göra det hemtrevligt och fint hemma, fixa härliga fester och, inte minst, odla i sin trädgård, på sin balkong eller i alla fall på sin fönsterbräda. Och som många vet är ju Spirea en vacker trädgårdsväxt som tyvärrr blivit så vanlig att den nästan glömts bort.

Tanken med denna blogg är som sagt att inspirera, men också att ge tips och råd om allt från festmenyer till sommarblommor. Jag kommer blogga om inredning jag själv tycker om och om hur jag inrett hemma, om fester jag ordat som t.ex dop och studentskivor och såklart om min älskade lilla trädgård som är ett ständigt pågående projekt. 

Hoppas ni gillar min blogg! 


RSS 2.0